Articles

Concert de Sant Sebastià

Ja som a desembre i les festes de Nadal són ben a prop, però molts de nosaltres només tenim el mes de gener al cap pensant en el moment més important de l’any... les festes de Sant Sebastià. I, què tenen aquestes festes que tant ens captiven? Doncs és difícil d’explicar amb poques paraules... Podríem dir que són unes festes que ens representen, que tenen una part de nosaltres, de la nostra essència. Posseeixen allò que ens defineix com a un poble que vol preservar les seves arrels i demostrar, un cop més, que l’esforç col·lectiu ens permet assolir fites extraordinàries. Arrelades en la tradició i en el llegat dels nostres antecessors, les festes de Sant Sebastià són també un exemple de modernitat i d’adaptació als nous temps. Poc a poc, han anat incorporant activitats molt diverses dedicades a tots els públics, i que fins i tot, s’han hagut d’adaptar als temps que ens ha tocat viure. Després de les limitacions, incerteses i pèrdues dels darrers temps, tenim més ganes que mai de trobar-nos, de celebrar i de fruir de les nostres festes. Volem tornar a passar tot el dia al carrer, fent-nos passar el fred amb una foguera i la gana amb una torrada i potser alguna cosa més. Volem tornar a casa amb l’olor particular de les Festes de Sant Sebastià, aquella olor de fum de ser a prop de Foto: Miquel Badia 6 la foguera, aquelles mans brutes de reïna de pi i fins i tot amb alguna rascada d’arrossegar alguna branca cap al foc. I, sobretot, volem tornar a casa amb un somriure als llavis pels moments viscuts amb la vostra companyia. Aquest any sí, aquest any mirarem de fer la festa tal i com la coneixíem abans de la pandèmia. Per això, estem treballant per poder tornar a celebrar totes les activitats en el seu format tradicional, gaudint de l’ànima de Sant Sebastià, però al mateix temps amb totes les mesures de seguretat. Com sempre, hi haurà canvis i potser alguna sorpresa de darrera hora. Aquest programa que teniu a les mans ja incorpora alguns d’aquests canvis, però sabem que vivim moments incerts, que ens obliguen a adaptar-nos a les circumstàncies de cada moment. És per aquesta raó, que us demanem que sigueu comprensius amb l’organització i que estigueu pendents dels nostres mitjans de comunicació, les xarxes socials i el lloc web de la Germandat que romandran actualitzats en tot moment. Volem fer unes festes obertes, on tothom hi tingui el seu espai, unes festes cíviques i lliures de tota mena de violència i sexisme. Des de la Germandat de Sant Sebastià, convidem a tot el poble i en especial als nous veïns i veïnes de Matadepera a participar-hi i a seguir “fent poble”.

Visca Sant Sebastià!

FINS A LA PLAÇA!

Guillem Montagut i Marquès.

President de la Germandat de Sant Sebastià.

(Text extret del programa d'actes de St. Sebastià 2022)

Tot el teu Nadal en El Soc

HEM TORNAT

"Hem tornat! Sí, després de més d’un any sense activitat musical (no cal explicar els motius, tots els sabem), hem tornat! I ho fem totalment renovats, perquè de vegades, el fet d’aturar-nos fa que el retorn es faci amb més embranzida i amb encara més ganes de compartir música amb tots vosaltres. Dins les novetats, com ara son: noves incorporacions de músics, nova junta de govern, nou espai provisional d’assajos, potser el més important és la nova direcció musical. En aquesta etapa que encetem, ens condueix l’Estel Vivó, música professional i jove gran promesa dins el panorama musical del nostre país. Poques son les dones que condueixen bandes i orquestres, de fet les dones directores son una minoria; per donar-vos alguna dada, només el 5% dels directors d’orquestra són dones. La incorporació de dones com a instrumentistes s’ha realitzat de manera molt gradual en els darrers decennis. No va ser fins l’any 1939, recent acabada la guerra civil, que per primera vegada s’incorporaven tres dones (saxofonistes) a una banda valenciana. Des d’aleshores, no existeix cap banda ni orquestra on no hi hagi intèrprets dones. Però continua havent-hi un desequilibri entre gèneres en la direcció de bandes i orquestres. Per nosaltres és un privilegi tenir per primera vegada, en els més de 30 anys de vida de la Banda de Matadepera, una dona agafant la batuta. I per retrobar-nos i presentar-vos a la nostra Directora, aquesta Festa Major 2021, us oferim un concert a gust de tothom, una passejada per la història del Pop i del Rock internacional. Us hi esperem, amb moltes ganes de tornar-vos a veure! Que no pari la música i bona Festa Major!"

Sílvia Banqué, Presidenta de la Banda de Matadepera.

(Text extret del programa de Festa Major de Matadepera, agost del 2021)

GASETA Set 21

"ENDEVINA QUI VE A SOPAR Sons de Banda La Banda de Matadepera torna als escenaris! El passat 28 d’agost vam fer un concert a la Festa Major de Matadepera i el 18 de setembre hem tornat a tocar a Mas Cellers! Aquests concerts han sorgit gràcies a diverses circumstàncies. A principis d’any, parlant amb la Sílvia Banqué Pomar, membre amb moltes arrels a la Banda de Matadepera, em va arribar que la Banda estava molt afectada per la pandèmia. Feia gairebé un any que no assajaven, calia reorganitzar la junta i buscaven director. Es temia que si no arrencava tot de nou, la Banda arribaria a les portes del seu final. Això em va deixar pensant, seria una llàstima que un projecte així es perdés. Aquest tipus de formacions tenen una gran importància per la cultura musical del país. És una gran sort que un municipi consti d’associacions on la gent pugui estar en contacte amb la música, conèixer altres músics i tenir l’oportunitat de pujar a l’escenari. Estem molt agraïts a l’Ajuntament de Matadepera que ens ha emparat des del primer moment, cedint-nos un espai per assajar i convidant-nos a tocar a la Festa Major. Jo mateixa, des dels 10 anys, he gaudit de formar part de diverses bandes, algunes d’elles dirigides pel Xavier Casademunt i el Pol Pastor. Ara en tinc 19 i el pròxim curs acabaré els meus estudis de saxo al Conservatori Superior del Liceu amb els professors Albert Julià i Daniel Garcia, becada per la Fundació de Música Ferrer-Salat. També estic rebent classes de direcció i formo part de Delia Quartet. Amb aquesta visió em vaig posar en contacte amb la Sílvia Banqué i li vaig explicar el meu punt de vista. Li vaig comentar que estaria encantada de dirigir la Banda de Matadepera i així contribuir en que una associació de 37 anys d’antiguitat no caigués en l’oblit i continués sent una font de cultura musical pels matadeperencs. La Sílvia es va posar en contacte amb els músics de la Banda, va agafar la presidència i va reunir la junta. És així com el 27 d’abril la Banda va tornar als assajos. Des de llavors no hem parat de créixer i ara som 45 músics. Si toques un instrument de vent, entre nosaltres seràs benvingut!"

Estel Vivó Casanovas, directora de la Banda de Matadepera.

(Text extret de la Gaseta de Matadepera, setembre del 2021)